04 Lip

Tofurnik na zimno

Tofurnik zamiast zwykłego, tradycyjnego sernika może być miłym zaskoczeniem dla zmysłów!

Zachęcam do przeczytania przepisu i spróbowania :-)

PRZEPIS NA TOFURNIK

 

SKŁADNIKI NA CIASTO SERNIK Z TOFU

  • 720 g tofu miękkiego
  • 500 ml mleka kokosowego
  • 2/3 szklankI ksylitolu
  • 10 g agaru lub 20 g żelatyny

na wierzch: dowolne owoce np. porzeczki, borówki, maliny

na dno sernika

  • pokruszone ciastka owsiane

 

PRZYGOTOWANIE CIASTA

  1. Ciasteczka kruszę, mieszam z kilkoma łyżkami mleka kokosowego i rozkładam na dnie wysmarowanej tłuszczem tortownicy.
  2. W garnku mieszam mleko, agar i ksylitol. Mieszam i doprowadzam do wrzenia. W przypadku żelatyny pamiętamy alby nie gotować, ponieważ wtedy żelatyna traci właściwości żelujące.
  3. Do blendera wkładam tofu i mleko z agarem. Miksuje na jednolitą masę. Masę wylewam na ciasteczka. Następnie wstawiam do lodówki, aby masa stężała.
  4. Gdy masa już lekko stężeje, posypuję masę z tofu świeżymi owocami i wstawiam do lodówki na noc.
  5. Tofurnik podaję pokrojony w kawałki. 

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe