05 Gru

Dietetyczne ciasto z marchewki z orzechami włoskimi

Marchew to popularne warzywo. Trudno sobie wyobrazić bez marchewki zupy, dodatków do drugiego dania, czy popularnej „ryby po grecku”. 

Co powiecie na marchewkę w trochę innej wersji - w postaci ciasta?

Składniki:

  • 250 g mąki orkiszowej (jeśli jesteś na diecie bezglutenowej dodaj mąkę jaglaną)
  • 4 średnie marchewki,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 1 duże jajo,
  • 1 szklanka mleka roślinnego,
  • 5 łyżek ksylitolu,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego,
  • przyprawy: szczypta soli, ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, 4 łyżeczki cynamonu,
  • garść posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do 180℃ z termoobiegiem.
  2. Do miski wrzuć: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, ksylitol, cynamon, posiekane orzechy i gałkę muszkatołową. Wszystko wymieszaj.
  3. Do drugiej miski dodaj: jajko, mleko, olej roślinny, starte marchewki i przyprawy.
  4. Zawartość obu misek połącz ze sobą. Całość dokładnie wymieszaj.
  5. Przygotowane ciasto wylej na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 40 minut.
  6. Po upieczeniu posyp odrobiną cukru pudru.

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe