24 Paź

Egzotyczna zupa z dyni

Jesień to pora, gdy dojrzewają dynie. Warto więc przygotować zupę dyniową.

Składniki:

 

  • 1,5 kg dyni przed obraniem (cała mała dynia hokkaido)
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 600-700 ml wywaru warzywnego (w zależności od upodobań gęstości)
  • Łyżka pasty curry
  • 1/2 łyżeczki świeżo tartego imbiru
  • garść pestek dyni
  • cebula
  • łyżka oliwy z oliwek

Dynię hokkaido kroimy na kawałki, wyjmujemy pestki. Nie obieramy. Następnie układamy ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spryskujemy oliwą. Posypujemy ziołami takimi jak: kolendra, pieprz. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni, wkładamy dynię i pieczemy około 30 minut. Rozgrzewamy na patelni z wysokim brzegiem (można też użyć garnka) łyżkę oliwy i smażymy cebulę aż lekko się zeszkli i przyrumieni. Teraz wrzucamy do naczynia upieczoną dynię i podsmażamy przez około 2-3 minuty. Dodajemy pastę curry, bulion warzywny i tarty imbir. Podduszamy wszystko na średnim ogniu około 5 minut. Dodajemy mleczko kokosowe i jeszcze chwilę gotujemy. Na koniec wszystko razem blendujemy na gładką masę i gotowe. Jeśli uważacie, że zupa jest zbyt gęsta można dodać odrobinę wody.

 

 

 

 

 

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe