17 Paź

Zupa krem z ogórków kiszonych

Ogórki kiszone to specyficzny produkt - Polacy je uwielbiają, natomiast w niektórych państwach, traktowane są z dużą podejrzliwością. Na szczęście, wraz z modą na naturalne, zdrowe jedzenie, do jedzenia naszego polskiego przysmaku, przekonuje się coraz więcej osób. Jakie korzyści prozdrowotne mają kiszonki?

Są niskokaloryczne , zawierają błonnik. Jednak przede wszytskim polecane są ze względu na to, że wszystkie fermentowane produkty, zawierają kwas mlekowy i dużą ilość probiotyków. Bakterie mlekowe nadają im smaku i wpływają korzystnie na nasze jelita, poprawiają odporność.

Składniki:
• bulion warzywny [1 litr]
• ziemniaki [3 średnie sztuki / ok. 250 g]
• cebula [1 mała sztuka]
• ogórki kiszone [400 g + 1/2 szklanki wody z ogórków]
• serek topiony, złoty ementaler [50 g]
• masło klarowane [łyżka, 10 g]
 
PRZYGOTOWANIE
1. Bulion warzywny doprowadzić do wrzenia.
2. Do gorącego wywaru wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę oraz podsmażoną na maśle klarowanym cebulę. Ugotować do miękkości.
3. Gdy ziemniaki będą bardzo miękkie (po ok. 15 minutach) i da się je spokojnie rozgnieść widelcem, dorzucić do zupy starte na tarce o grubych oczkach ogórki razem z 1/2 szklanki kwaśnej ogórkowej wody.
4. Gotować kolejne 5 minut, po czym zblendować wszystko na gładko za pomocą blendera ręcznego lub kielichowego
5. Do zupy wrzucić serek topiony, zmiksować. Serek doda zupie aksamitnego charakteru.
6. Przyprawić pieprzem i mielonym kminkiem.

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe