29 Sier

Przepis na wege obiad - Ciecierzyca z marchewką, słonecznikiem i rodzynkami, komosa ryżowa

Przepis jest prosty i nie wymagający większego talentu kulinarnego.

Kaloryczność porcji to około 600 kcal

 

Składniki:

- ciecierzyca nasiona, 70 g

- marchew, 1 sztuka

- pietruszka, korzeń 40 g

- słonecznik, nasiona, 10 g (łyżka)

- olej rzepakowy, 5 g (łyżeczka)

- rodzynki suszone, 20 g (2 łyżki)

- kolendra

- sól

-komosa ryżowa, 50 g

-sok z cytryny, 10 g (łyżka)

Sposób przygotowania:

Ciecierzycę namoczyć na noc. Gotować w świeżej wodzie aż zmięknie (około 80 minut), pod koniec gotowania można posolić. Marchewkę i pietruszkę drobno posiekać/zetrzeć na tarce lub rozdrobnić w blenderze. Na patelni rozgrzać olej, dodać warzywa, rodzynki, doprawić kolendrą. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem około 20 minut. Dodać ugotowaną ciecierzycę, sok z cytryny i całość poddusić jeszcze 10-15 minut. Podawać z komosą ryżową. Komosę ugotować według przepisu na opakowaniu.

Twój komentarz